Iklan Header

7 Cara Bayar Saman PDRM Online Dengan Mudah dan Cepat Terbaru 2023

Editor: Garutselatan.info Jumat, 31 Maret 2023, 11:35 WIB Last Updated 2023-03-31T04:35:46Z
Baca Juga
7 Cara Bayar Saman PDRM Online Dengan Mudah dan Cepat Terbaru 2023- Hallo, Pada kesempatan kali ini Admin akan menyampaikan artikel mengenai Cara Bayar Saman PDRM Online dengan mudah dan cepat, dimana kini sangat banyak dicari tau oleh masyarakat , lantas bagaimana caranya?

Cara Bayar Saman PDRM Online 


Sebelum kita membahas mengenai Cara Bayar Saman PDRM Online , alangkah baiknya kita mengenal terlebih dahulu mengenai Saman PDRM itu Apa? Yuk simak ulasan dibawah ini dengan baik!

Apa Itu Saman PDRM


Saman PDRM adalah surat teguran yang dikeluarkan oleh polisi Malaysia yang biasanya diberikan kepada pengemudi atau pemilik kenderaan yang melanggar undang-undang jalan raya atau peraturan trafik. PDRM adalah kepanjangan bagi "Polis Diraja Malaysia". Saman PDRM biasanya mengandungi butir-butir seperti jenis kesalahan yang dilakukan, tarikh dan tempat kesalahan, serta jumlah denda yang perlu dibayar.


Baca Juga:Cara Bayar PDAM Lewat ATM BCA Dengan Mudah Terbaru 2023

 


Jika anda menerima saman PDRM, anda perlu membuat pembayaran atau mengemukakan rayuan dalam tempoh yang ditetapkan untuk mengelakkan tindakan lanjut yang lebih serius, seperti tindakan mahkamah.
 

Lantas bagaimana cara bayar saman pdrm? Tidak perlu khawatir sobat, karena saman pdrm kini bisa kalian bayar dengan online, adapun caranya, sebagai berikut.

Syarat Bayar Saman PDRM


Untuk membayar saman PDRM secara online, terdapat beberapa syarat yang perlu dipatuhi, antaranya ialah:

 1. Mempunyai nombor rujukan saman yang sah.
 2. Mempunyai akses ke laman web rasmi Polis Diraja Malaysia atau aplikasi MyBayar Saman.
 3. Harus memiliki akaun bank yang sah dan mempunyai akses kepada perkhidmatan perbankan internet atau kad kredit atau debit yang sah.
 4. Jumlah denda yang perlu dibayar tidak boleh melebihi had yang ditetapkan oleh bank atau kad kredit anda.
 5. Perlu membayar saman dalam tempoh yang ditetapkan untuk mengelakkan tindakan lanjut yang lebih serius.

Pastikan anda mematuhi semua syarat-syarat tersebut sebelum membuat pembayaran untuk mengelakkan sebarang masalah atau kelewatan dalam pembayaran saman PDRM secara online. 

Cara Bayar Saman PDRM Secara Online


Anda boleh membayar saman PDRM secara online melalui portal rasmi Polis Diraja Malaysia atau melalui aplikasi mudah alih MyBayar Saman. Berikut adalah langkah-langkah untuk membayar saman PDRM secara online:

 1. Pergi ke laman web rasmi Polis Diraja Malaysia di https://portalbantuan.rmp.gov.my/.
 2. Klik pada pautan "Bayar Saman".
 3. Masukkan nombor kad pengenalan dan nombor rujukan saman.
 4. Pilih kaedah pembayaran yang sesuai seperti kad kredit atau perbankan internet.
 5. Masukkan butiran kad kredit atau perbankan internet anda dan sahkan pembayaran.
 6. Simpan salinan resit pembayaran sebagai bukti pembayaran yang sah.
 7. Selesai

Anda juga boleh membayar saman PDRM melalui aplikasi mudah alih MyBayar Saman yang boleh dimuat turun dari Google Play Store atau Apple App Store. 


Nah itulah cara bayar saman pdrm, cukup mudah bukan?

Kesimpulan


Saman PDRM adalah surat teguran yang dikeluarkan oleh polisi Malaysia yang biasanya diberikan kepada pengemudi atau pemilik kenderaan yang melanggar undang-undang jalan raya atau peraturan trafik. PDRM adalah kepanjangan bagi "Polis Diraja Malaysia".
 

Demikianlah yang dapat Admin sampaikan mengenai 7 Cara Bayar Saman PDRM Secara Online, smoga bermanfaat sekian dan terimakasih.Baca Artikel Garutselatan.info Lainnya di Google News

Komentar

Tampilkan

Terkini

Game

+